Svetlana Karahan: tradițional și matern=haute couture

1 0
Read Time:4 Minute, 58 Second

Laura Cătălina Dragomir

Cunosc destui artiști ca să am idee cum muncesc persoanele astea. Și, dacă tot mă refer la uitat și știut, cunosc și destule mame. Până la punctul de-a fi eu una dintre ele și-a putea pune la probă de anecdote, impecable sau lejere, statutul.

Svetlana Karahan s-a întors vie și după ce a apărut ca designer și după ce a „apărut” mamă. Cu o minte expansivă, i s-au dat opțiuni și le-a ales. Pentru că s-a obișnuit să se ocupe de multe lucruri și, ca să o poată face, a trebuit să le vadă mai întâi. Așa, ca să ne facem o idee, la tine arta n-a întârziat. 

1. Când ai început să confecționezi primele articole vestimentare? Adolescenților li se întâmplă atâtea, ție ți s-a întâmplat modă, design, credeai c-o să-ți iasă bine integrarea asta a lumii în propriul tău univers?

Svetlana Karahan: Aventura mea în lumea modei a început în 2014, primele articole confecționate de mine au fost paltoanele, pentru ele am o dragoste aparte, apoi în 2016 s-a născut fetița mea Yasemin și o dată cu venirea ei pe lume ne-am avântat împreună în „Universul rochiilor”. Nu am știut nimic de la început, nu am avut un plan, soțul a fost cel care mi-a spus: „nu contează cât de scump este materialul, tu încearcă, dacă îl strici mai cumpărăm altele până reușești” – așa am prins curaj și dorința de a continua pe drumul creației. 

2. Ai lăsat a mai fi o aproape necunoscută, colecțiile lansate asigurându-ne, cumpărători și specialiști, de seriozitatea intențiilor tale cu designul. Ce se simte când începe să fie obișnuință să-ți cauți de viață făcând modă?

Svetlana Karahan: Adevărat: „Moda e viața mea și viața mea e Moda”; eu găsesc plăcerea în fiecare ață și fiecare bucățică de material croită. Obosesc dar nu am obosit niciodată prea mult ca să nu îmi fac treaba. 

3. Prioritarul decide, dar se pare ca ție ți-au triumfat puterile. De câțiva ani buni ridiculizezi oboseala ocupându-te de atelier dar și de micuța ta. Pentru mine, dovada clară că Svetlana-designerul și Svetlana-mamă nu au fost decizii la urgență. Cum e ziua ta, să zicem începând de la șase dimineața?

Svetlana Karahan: Zillele mele încep și de la 3 dimineața ( clar nu toate dar în proportie de 40%); îmi place să creez și să croiesc „dimineața pe răcoare” cum se spune la noi la români. Fiica mea a simțit mirosul țesăturilor încă din primele zile de viață și din ce văd îmi merge pe urme, momentan; de multe ori sâmbăta și duminica le petrecem împreună în atelier  ceea ce mă bucură nespus.

4. Sunt și momente în care arta e curată. Și, așa cum se întâmplă și cu cerul, asta îți permite să vezi până unde-i departe. Sentențiază momentul politic pe care îl traversăm în producția de îmbrăcăminte ?

Svetlana Karahan: Eu simt că nu am orizonturi, pot ajunge foarte departe, câteodată mă depășesc pe mine însumi. Segmentul în care activez e plin de oportunități și nu are limite.

5. Arta nu așteaptă să treacă zilele, intră în trecut cu nonșalanța cui ia lucruri din clădiri abandonate. Dai posibilități amintirilor să devină inspirație. Spune-mi de Moldova ta.

Svetlana Karahan: Mereu spun Moldova e inima mea și România e sufletul meu. Moldova este țara unde m-am născut și la care nu voi renunța niciodată. Dacă nu era Moldova nu eram nici eu.

6. Aș zice că ai un stil eficace. Încânți dar și vinzi. Dar dacă e să te întorci tu din când în când să vezi ce ai creat, cum te-ai caracteriza?

Svetlana Karahan: Consider că sunt un om simplu, muncitor și corect, atfel nu reușeam să clădesc ce am în prezent. Foarte mult contează cum îți construiești temelia.

7. Arta nu merge pe supoziții, ea se mișcă odată cu tine și îți simte sinceritatea. Te sperie câteodată gândul c-ai făcut-o să aibă încredere în tine? Se zice că e mai ușor cu oamenii, câteodată pot muri pentru tine doar pentru că îți reușesc abilități.

Svetlana Karahan: Câteodată sunt prea sinceră și deschisă dar anume asta apreciază comunitatea care mă urmărește și pentru care activez; sinceritatea curată este cea mai bună metodă de a avea oameni frumoși și buni lângă  tine

 

8. Nu ajunge să desenezi bine, să croiești, la fel. O spun ca om care consumă modă, dar își amintește doar numele anumitor creatori. Cum ajungi să transmiți și, astfel, să durezi?

Svetlana Karahan: M-am orientat foarte mult spre portul tradițional românesc combinat cu cel moldovenesc. Portul tradițional, cum spun eu, nu va muri niciodată, asta e cartea mea de vizită. Am realizat vestele Ileana și Moldova care sunt cunoscute la nivel international. Prin creațiile mele încerc să transmit emoție și dor de pământul natal, românesc.

9. Arta e excesul de după ce-ai trăit, ar spune unii. Ți s-a reproșat că fiind atât de tânără nu aveai suficient ca să creezi?

Svetlana Karahan: Da, nu a crezut nimeni in mine în afară de soț, familie și câteva prietene pe care le număr pe degete. Începutul e mereu greu, munca e grea, cu obstacole, dar dacă ai oameni potriviți aproape și, desigur, ai dorință, sigur reușești!

10. Integritatea e singurul loc unde poate trăi arta. Probabil de asta și preferă nesupușii.Pl Prezentul ne împinge să fim piese de schimb pentru a nu rămâne pe drumuri. Ce n-ai accepta niciodată în lumea modei și în viață?

Svetlana Karahan: Nu aș accepta niciodată să mă schimb, să îmi schimb ideile, ar însemna să nu mai fiu eu, și dacă nu mai sunt eu se termină și povestea Svetlanei Karahan. Asta nu se va întâmpla pentru că merg drept pe drumul meu și așa va fi toată viața mea.

Artiștii nu sunt ca ceilalți oameni. Nici nu trebuie. Propriile decizii sunt suficientă distincție.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *