Liste negre și cultura anulării

0 0
Read Time:5 Minute, 3 Second

Laura Cătălina Dragomir, Nona Oprixor

În iulie 2020, revista Harper publica o scrisoare semnată de 153 de intelectuali, împotriva așa-numitei culturi a anulării (culture cancel). În text se făcea referire la efectele nocive ale acestei practici care se răspândește în toate rețelele sociale și de opinie, atacând direct libertatea de exprimare în democrațiile contemporane. Scrisoarea era semnată de personalități precum Margaret Atwood, Gloria Steinem, J. K. Rowling, Martin Amis, John Banville, Daniel Kehlmann, Jeffrey Eugenides, Francis Fukuyama, Noam Chomsky, Steven Pinker, Jonathan Haidt, Reginald Dwayne Betts, sau Wynton Marsalis. „Respingem orice alegere falsă între justiție și libertate, una nu poate exista fără cealaltă”, afirmă semnatarii.

Răspunsul la această scrisoare a fost puternic și vehement, stârnind mari controverse. Dar de când s-a publicat, cel puțin, dezbaterea a devenit deschisă.

Climatul de intoleranță academică este unul dintre punctele care a șocat cel mai mult opinia publică: „Editorii sunt concediați pentru că au publicat articole controversate; cărți au fost retrase pentru presupusa lipsă de autenticitate; jurnaliștilor le este interzis să scrie despre anumite subiecte; cadrele didactice sunt investigate pentru citarea anumitor opere literare în clasă; un cercetător este concediat pentru că a difuzat un studiu academic evaluat de colegi, care nu se potrivește ideologiei.”

Ce se ascunde în spatele culturii anularii? Este vorba despre justitie sau despre cenzură?

Sintagma #Me Too a fost folosită pentru prima dată, în acest context, pe rețelele de socializare în 2006, de către activista Tarana Burke. Începând din octombrie 2017, diverse postări publicate de celebrități precum Alyssa Milano, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence și Uma Thurman, printre altele, au arătat amploarea problemei violenței de gen în sânul industriei cinematografice de la Hollywood. Începută ca o mișcare socială împotriva abuzului sexual, hărțuirii și culturii violului, #Me Too a arătat rapid că există o a doua față a monedei. Emanciparea și eliberarea femeilor s-a transformat brusc într-o abordare care consideră vinovăția acuzatului ca implictă, fără nevoia de a trece prin tribunale. Dicționarul Merriam-Webster definește cancel culture drept „practica sau tendința de a se provoca anulări în masă ca modalitate de a exprima dezaprobarea și de a exercita presiune socială”. Cultura anularii pare să îngroape valorile liberale americane, provocând linșaje profesionale, pornind de la Hollywood și până în rândurile unor publicații ca New York Times.

Se pare că nu există nicio posibilitate de răscumpărare. Nu se poate executa o sentință, pentru ca apoi vinovatul sa se reintegreze în societate. Cei ostracizați sunt pur si simplu șterși din viața publică, fără posibilitate de apel, amintind de intransigentele liste ale senatorului McCharthy ce condamna comunismul din Hollywood în anii ‘50, provocând expatrierea unor artiști precum Orson Welles sau Charley Chaplin.Christopher Plummer îl înlocuieste pe Kevin Spacey în “All the Money in the World”

Kevin Spacey nu a fost doar concediat și lăsat fără oferte de lucru. Televiziunile nu îi programează filmele iar Ridely Scott a trebuit sa-l șteargă la propriu din filmul All the Money in the World, pentru a-l înlocui cu actorul Christopher Plummer. Acest film este destinat să intre în istorie ca cel în care Kevin Spacey întâi apărea și apoi dispărea.

Cazul lui Spacey este unic din multe puncte de vedere: victimele sunt atât femei și bărbați, iar unii erau minori când au suferit abuzul. Ștergerea lui Spacey a obținut aprobarea industriei, precum și nominalizări la Oscar și Globul de Aur pentru Plummer, actorul care a trebuit să memoreze rapid un text uriaș și să filmeze în ritm nebunesc. Uneori scenele s-au refăcut în totalitate, iar alteori, actorul a trebuit să filmeze singur; în post-producție s-au combinat scenele deja realizate cu noi cadre de Christopher Plummer pe o chroma verde. Cum ar veni, tot răul a fost spre bine. Toate recenziile menționează aceste curiozități tehnice, cât si motivele care au dus la așa ceva. Cât despre detronatul fost protagonist, cum a zis Ridley Scott, „Kevin Spacey se află în clandestinitate.”

Un argument important este că structurile de putere pot șterge unii bărbați care nu mai sunt salvabili după o încălcare gravă a normelor. Argumentul nu poate fi acceptat din momentul în care nu se poate aplica tuturor. Atât Donald Trump (în timp ce era încă președinte al S.U.A.), cât și alte piese importante ale structurilor de putere americane, au primit acuzații similare, realizate inclusiv sub jurământ, iar imaginea publică a acestor bărbați nu a fost afectată. Rușinarea și blamarea publică prin denunțuri moralizatoare, funcționează deci doar în anumite condiții, pentru că există și indivizi aflați deasupra normelor.

Cel mai recent caz viral este cel al actorului Johnny Depp și al fostei sale soții, Amber Heard. Două articole de presă, insinuând abuzuri în timpul căsătoriei, au fost suficiente pentru a pune capăt carierei actorului, fiind concediat atât din Fantastic Beasts, cât și din franciza Pirates of the Caribbean. În cele din urmă, Depp a fost nevoit să dea în judecată pentru defăimare, ceea ce îl pune în situația ciudată de a demonstra că nu a făcut ceva, în loc ca fosta sa parteneră de viață să demonstreze că a suferit abuzuri. Ordinea firească se răstoarnă, bărbatul trebuind să-și demonstreze nevinovăția pentru ca se pornește de la premiza că femeia spune adevărul. Procesul polarizează opinia publică, provocând, în sfârșit, dezbaterea asupra culturii anulării.

Johnny Depp despre Cancel Culture: „Nimeni nu este în siguranță”

Cazul lui Johnny Depp este în mod clar foarte diferit de cel al lui Kevin Spacey. Indiferent care va fi sentința în procesul Depp-Heard, opinia publică se vede extrem de decisă să nu accepte idea de a crede pe cuvânt o femeie, doar pentru că este femeie.

Rețelele sociale nu par dispuse însă să renunțe la idea de a își impune părerea prin presiune, doar că pedepsiții vor fi alții. Este foarte posibil ca Johnny Depp sa fie reacceptat de Hollywood, iar Amber Heard să fie prima femeie a cărei carieră va fi ștearsă. Deocamdată întreaga planetă asteaptă realuarea procesului și contra-interogatoriul, ca și cum, dincolo de a se demonstra ca Amber minte, ar fi vorba de a recupra un anulat pe nedrept.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *