Spunem România și gândim în termeni de individualitate diasporeană

1 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Laura Cătălina Dragomir 

Spunem România de pretutindeni și ne gândim la un spațiu uman dilatat, cu nevoi sociale, emoționale, intelectuale, amprentate de numele nostru propriu. Promotorii culturali români din Diaspora ce vor încerca să nege această realitate vor fi, din start, la distanță de cotidianul obiectiv și perdanți, neștiind să își adapteze ofertele singularului din românii aflați în străinătate, nu vor fi aleșii acestora și, prin urmare, nu vor avea reușite.

Românul „obligat la Diasporă prelungită” trebuie învățat să se reînvețe la cultura de acasă, așa cum trebuie să redescopere să aibă drag de lucrul său cu cartea în limba maternă, să se simtă împlinit prin crearea unei proximități cu aceasta. Motto-ul programelor culturale ale viitorului din fundamentul acestor observații trebuie să se nutrească.

Deși nu se poate nega importanța unei baze materiale de calitate atunci când se discută de inițierea unui proiect de o asemenea anvergură, noi nutrim convingerea că punctul de respectat sub imperativ al primului Târg de Carte românească în Regatul Spaniei nu trebuie să fie neapărat acesta. Mizăm pe oameni, pe colaborarea cu actori socio-culturali puternici din țara gazdă, mizăm pe dăruirea și buna pregătire a echipei mixte de organizatori, pe dorința acestora de a aduce un progres vizibil culturii românești în Peninsula Iberică și vieții conaționalilor nostri, în general.

Vom încerca să dublăm abnegația și dăruirea celor ce fac parte din echipa noastră și printr-un proces de profesionalizare sporit atunci când se vorbește de selecția potențialilor participanți la manifestare. Fără îndoială că toți aceia care au activat, fie și pentru un interval scurt de timp, în lumea culturală cunosc cât este de delicat și de greu, în egală măsură, să ajuti o persoană care și-a părăsit patria să înțeleagă noua țară în care trăiește și țara cea nouă să îl înțeleagă pe el, să îl înveți că are drept la aripi și la visuri. Și toate trebuie spuse și deprinse cu drag, cu exemple, prin invitații și colaborări.

Promotorii culturali români din Diaspora trebuie să fie conștienți că li s-a rezervat rolul, atât de important dar și de greu de dus și plin de responsabilități, de a fi importanți, oameni mari în viața unei culturi care altfel ne-ar rămâne departe și noi insignifianți față de ea. Pornind de la această premisă, primul Târg de Carte Românească, Getafe 2022, aduce împreună două părți, spaniolă și română, părți care au căutat să se cunoască cât mai bine, să se respecte și să se dedice unui parteneriat cultural funcțional și de calitate, pus să funcționeze, cu generozitate, spre binele comunității noastre și al culturii.

Feria del Libro Rumano 2022

Târgul de Carte Românească 2022

Ediția 1, Getafe, Madrid, Spania

În perioada 7-9 Octombrie 2022 la Casa Regional de Castilla La Mancha de Getafe, Madrid se va desfășura prima ediție a Târgului de Carte Românească 2022 din Spania. Vor participa autori și artiști români din Spania și Europa, edituri, instituții, centre culturale, ong-uri. Invitați de onoare: scriitori și artiști spanioli și internaționali. Pe întreaga durată a târgului de carte se vor desfășura lansări și prezentări de carte, întâlniri cu cititorii, dezbateri, expoziții fotografice și etnografice, ateliere pentru copii și evenimente interactive, activități culturale dedicate publicului român și spaniol.

Vineri, 7 octombrie 2022 cu ocazia deschiderii evenimentului, va fi inaugurată o Expoziție Colectivă de Arte Plastice în cadrul Casei Regionale Castilla la Mancha situată in str. Calvario nr. 8, Getafe. Expoziția, parte a manifestărilor organizate în cadrul Târgului de Carte Românească 2022 – Ediția I-a, Getafe, Madrid, vă așteaptă în acord cu ideea perenă că arta conectează culturile, creează spații de elecțiune, stabilește punți, răspunde unor nevoi sociale, emoționale, în speranța unui progres real al colaborării comunității românilor din Peninsula Iberică. Lucrările plastice sunt reunite sub simbolistica artei care afirmă că nu există granițe între oameni, iar creatorii le pot face cu atât mai fluide, în spiritul dialogului internațional pe care epoca noastră mizează.

Coordonator târg de carte și evenimente: Vasile Muste, scriitor

Coordonator expoziția colectivă de arte plastice: Juan Jose G. Garcia

Organizatori: Casa Română de Cultură Getafe, Casa Regional de Castilla la Mancha Getafe, Centro Cultural La Tierra Tracia – Asociación Romanati

Pentru informații și participare:

e-mail: ferialibrorumano@gmail.com https://www.facebook.com/ferialibrorumano2022/

 

 

 

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *