De la virtutea copilăriei la matematica performanței

0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

Laura Cătălina Dragomir 

Ne place sau nu, avem o percepție egocentrică a lumii. Suntem limitați de propriile simțuri, de educație și prejudecăți. Un artist nu vede lumea la fel ca un militar sau un gimnast. Există un termen împrumutat din limba germană cu care se definește această viziune singulară. Umwelt este percepția pe care fiecare individ o are despre lumea în care trăiește. Pentru ca societățile să avanseze, trebuie să ne bazăm pe capacitatea minților prodigioase de a vedea lucruri pe care majoritatea umanilor nu suntem capabili să le vedem.

Multe se pot spune despre calitatea învățământului românesc. Faptul că performanța la nivel de excepție continuă să se producă este un argument serios în favoarea acestuia. Balcaniada de Matematică pentru Juniori a început anul acesta pe 28 iunie, la Sarajevo. Dincolo de toate statisticile ce ar putea interesa cititorul, cea mai importantă informație este faptul că România a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării la acest concurs. Echipa țării noastre se mândrește nu doar cu locul întài pe echipe, ci și cu cel mai înalt punctaj obținut până acum: 224 de puncte din 240 posibile. Societatea de Științe Matematice din România a pus la dispoziția presei toate datele. În spatele numerelor sunt însă destine individuale, personalități excepționale ale unor tineri ce își petrec majoritatea timpului luptând cu probleme matematice.

Numele lor trebuiesc pomenite. Acești tineri premiați reprezintă certitudinea noilor generații de profesioniști remarcabili pe care România se va putea baza. Aceștia sunt medaliații cu aur la Balcaniada de Matematică pentru Juniori, 2022:

  • Aida Mitroi, elevă clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr.16 Take Ionescu din Timișoara (punctaj maxim);
  • Victor-Vasile Dragoș, elev clasa a VIII-a la Colegiul Național Vasile Lucaciu din Baia Mare (punctaj maxim);
  • Radu-Ionuț Stoleriu, elev clasa a VIII-a la Colegiul Național Emil Racoviță din Iași:

Andrei Vila, elev clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București

Iar aceștia sunt premiații cu medalia de argint:

  • David Ghibu, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Emanuel Mazăre, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Pitești

Echipele au fost formate din câte șase elevi. Țările oficiale participante sunt următoarele (în ordine alfabetică): Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia. Pe lângă acestea, au fost invitate echipe din: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

 

Un șoarece nu vede lumea ca un leu. Iar matematicienii de excepție își educă mintea în așa fel încât să relaționeze cu numerele în moduri în care restul lumii nu putem să o facem. Am încredere în acești tineri, în viziunea lor unică. Sunt posesorii unui umwelt privilegiat, iar țările care au norocul să cultive astfel de talente își asigură un viitor ceva mai promițător ca altele. Nu-mi fac iluzia că am trăi într-o meritocrație, dar știu că acești tineri au rupt niște bariere ale capacităților intelectuale tipice vârstei. Ceilalți, suntem obligați să le recunoaștem performanța și, dacă suntem îndeajuns de deștepți, le vom permite lor și altora ca ei, să ne modeleze viitorul.

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *