„Algodon de azucar y jazz”, Janina Sfetcu

1 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Laura Cătălina Dragomir

Proces de comunicare cu funcţie socială, scoaterea sentimentului scris poetic la public e un act de curaj. Înţelegând şi simţind, aşa îşi construieşte discursul liric Janina Sfetcu, autoarea volumului ¨Algodon de azucar y jazz¨, cea care fără a avea avantajul largii acceptări provenite din recunoaştere şi-a ferit îndrăzneţ poezia de contagierea imitativă cu modele.

Respectuoasă în lecturi şi cu puncte de referinţă poetică solide, Janina este însă o poetă în căutarea amplierilor.

Viziunea asupra lumii, departe de a fi o entitate abstractă, poartă trăsăturile circumstanţelor şi a omului poet ce le locuieşte. De aici şi nesupunerea la tradiţia poetică şi înlocuirea acesteia cu o percepţie feminină de marcă proprie şi un limbaj poetic deschis noilor posibilităţi. Afectiv intensă, Janina îşi selectează cu rigurozitate vocabularul mizând pe contactul emotiv cu cititorul fără a păcătui însă de exaltarea limbajului.

Poetă rezidentă în Spania, Janina Sfetcu este posesoarea unei relaţii de bună cunoaştere a discursului liric iberic actual, fapt ce i-a permis ¨o dilatare a spaţiului poetic şi o îmbogăţire a acestuia¨

Efortul asumării unei noi culturi prin intermediul limbii scrise s-a concretizat, act de voinţă în demonstrarea propriei valori, în volumul ¨Algodon de azucar şi jazz¨, lansat zilele trecute la Logrono (oraşul de reşedinţă al poetei).

Eliminând judecăţile subiective inerente interpretării actului artistic, cartea Janinei are toate premizele de a se converti într-o parte importantă a fenomenului cultural ¨poeţi în diaspora¨.

În fiecare alegere există un element relaţionat codului uman şi codului estetic al celui care selectează. Eu am vrut să fie Janina. Pentru că citind-o mi s-au întors duminicile la locul lor. Semn că fecunde ¨ploile de la nord¨au scos prima frunză şi că repetarea fiilor în omul străin e o răscumpărare de suflet la preţ just.

 

 

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *