Violeta Anciu – Alte mașini și un fotograf amator

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Laura Cătălina Dragomir

O a doua lecturare lasă a mai fi doar receptare subiectivă a unor texte, o validare sau nu, pornită de la o sinteză injustă a cărei concretețe e dată de timpul limitat și de ceea ce avem pretenția că ar fi valid în sistemul nostru de valori ca cititori. Un volum e o poezie care s-a făcut mare și își permite să nu mai tacă, o poezie care, nemaifiind propunere doar, poate pretinde.

Relecturarea e momentul în care nu mai lași nimic afară, îți susții criteriile cu necesitatea cui caută un verdict: acceptarea și recunoașterea sau nereprezentativitatea unui autor. Colegă de cenaclu fiindu-mi, îmi amintesc de o Violeta Anciu pe care niciodată poezia n-o avertiza, de aici poate și perspectiva mereu amplu-sinceră a versurilor sale.

Nu știu și nu am înțeles poezia…

Doar o trăiesc

Lăsând-o să mă trăiască, să mă consume

Și să mă transforme.

……

Să-mi dicteze poezia cum să mă scrie,

Strofă cu strofă și vers dintr-un univers.

Poezia Violetei Anciu dislocă viața prin presupunere controlată și își obligă cititorii să cunoască, reflectând ceea ce erau convinși că le era cunoscut deja. Om permeabil, poeta strânge toate răspunsurile sale și ale celorlalți, cu o onestitate dezarmantă, impulsivă și inconștientă, ca orice act care nu mai are nevoie de acceptare pentru a exista, transformându-le într-unul din volumele care au făcut mai ușoară viața poeziei românești în 2017, „Alte mașini și-un fotograf amator” (Editura Grinta) .

Cotidianul e forma de exhibiționism a lumii Violetei Anciu, debilitarea cu bună știință a metaforei în beneficiul imaginilor evidente și agilitatea simplității, sunt tehnicile prin care poezia sa se transformă (fără să se scuze) într-o vitrină în care privesc ceilalți.

De ce sunt aici,

Ce caut?

Te aștept fără să știi, nemișcată,

Numărând mașinile și ușile lor…

Bătrânul ce-mi acompaniază dreapta

Citește știrile pe scurt la miezul nopții,

Telefonul sună în gol,

Alte mașini și-un fotograf amator.

E frig!

Pe mine nu mă simte nimeni

Cine sunt?

Poezia Violetei Anciu e înțeleaptă, nu lasă să ni se apropie decât percepțiile norocoase, cele care duc la contemplare.

O, Doamne, cât de frumos

Ochii tăi s-au așezat

Cu uitătură cu tot,

În această prelungă ascultare.

O poezie rapidă, utilă, în care nu-și găsesc prosperitatea atitudinile ponderate, o conștiință puternic- intelectuală și-o viziune asupra lumii „deteriorată” în bine, sunt semne de identitate suficiente cât să o transforme pe poeta Violeta Anciu într-o prezență poetică ușor de recunoscut.

 

 

 

About Post Author

Laura Cătălina Dragomir (n. 8 iulie 1976, Buzău) este poetă, jurnalistă, blogger și mediator cultural; de 16 ani trăiește în Ulldecona, Spania. A studiat Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza " din Iași. A publicat poezie, proză, eseuri, articole și traduceri în publicații ca 13 plus, Axis Mundi, Itaca, Antares, New York Magazín, Sintagme literare, Argeș, Mozaic, Feed-back, Boema, Cenaclul de la Păltiniș, Emigrantul, Prăvălia culturală, Bucovina literară, Cafeneaua literară, Spania literară, Echinox, și diverse platforme online specializate: ecreator, omiedesemne, presadiasporei, parnas21.blogspot.com, agentiadecarte.ro, utopiqa, letralia.com, laempirica.blogspot.com, margencero.es, revistaarchivosdelsur.blospot.com, muckrack.com, plazacatorze.com, canal-literatura . com. A realizat rubrici periodice de analiză culturală și socio-politică în revistele Robarna, Gazeta de Spania și Români în Andalucia; a colaborat cu Radio Iași și cu Radio Trinitas. Membră ASARS / Asociación de Escritores y Artistas Rumanos de España, Laura Cătălina Dragomir este o prezență constantă și o figură marcantă în cadrul întâlnirilor asociațiilor de profil din Peninsula Iberică. A publicat volumele de poezie „Una și aceeași față a diferitului", „Caracterul triumfal al înmormântărilor cântate", „Nunanit” (poezie pentru copii, în colaborare cu artista plastică Iulia Șchiopu). În 2022 a publicat volumul I de eseuri din seria „Contagii"(scrisă în colaborare cu Nona Oprixor"), volumul de analiză socio-politică „Capitalizarea semioticii narative în spațiul politic european" și „Caietul Dragomirei" (caiet auxiliar de gramatică a limbii române). De asemenea, a tradus „Vara Tequila", o antologie poetică a scriitorului Nicolae Coande, și „Butonul de panică”, volum de poezii al scriitoarei Gela Enea. Este prezentă cu texte în antologia „Povești călătoare”, vol. II, coordonator Ciprian Apetrei, și în Antologia Festivalului Internațional de Poezie Getafe 2022. În prezent lucrează la alte două volume bilingve ale poeților Artiom Oleacu (Rep. Moldova) și Javier Claure (Bolívia). Printre proiectele care vor vedea în curând lumina tiparului se află „Cultura de proximitate"(volum de interviuri). Pe Youtube are canalul pentru copii Aventurile Dragomirei https://youtube.com/@aventuriledragomirei23?feature=shares
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *