„Sârme și portocali”, Delia Oltea Rusu

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Laura Cătălina Dragomir

Delia Oltea Rusu nu e o poveste docilă. Din cele de om lustruit la viață cu binele. Se impune necesitatea coerenţei la lectură pentru a dobândi facilitatea de-a o găsi curată de apărare și dispusă a extirpa cu lumină de ochi străin.

“Sârme și portocali” e o carte care a stat cuminte așteptându-și autoarea să vină. Când timpul îţi dă de lucru nu-ți amintești. E o insultă a treburilor. Delia s-a păstrat însă cât să se uite la ea creativ când ridicatul plancardei s-a făcut istorie.

“Sârme și portocali” e o călătorie în picioare. Grea. Să vedem dinăuntru o viață. De aici poate narațiunea emotivă căreia îi oferi participarea.

Odihnită de experiențe, Delia devine (nu e în noi toți un moment care știe și poate?) îndrăzneața care nu a fost niciodată. Face înfruntări oamenilor și trăitului ei cu aceștia. Refuză a fi mai puțin decât merită.

Carte întâie a autoarei, “Sârme și portocali” nu are scrupulele unui volum de debut. Inspirată din experiențele de viață a celei care a adus-o scrisă la public, individualitatea îi este dată tocmai de cruzimea radiografiei, de certitudinile văzute ale acesteia.

Asfixia nereușitei, parte a fenomenului crizei economice traversate de România după Revoluția din decembrie 1989, nu a lăsat destine indiferente.

De aceea “Sârme și portocali” e o carte cu care înveți că a nu judeca nu e o lașitate ci doar o tăcere respectuoasă în fața circumstanțelor. E o carte a inocenţilor sociali și-a intâmplărilor lor. În țară proprie și în țările emigrației.

E ca să nu-ți imaginezi “ce-i trece prin minte și inimă” unui om în departe mereu. Ci chiar să știi. Despre cum “a îndura” e un verb fără complici. Care nu se anunță acasă ca nunțile. O așezare a nașterii nouă în viața dinainte avută.

Uneori inima își aminte altfel. Și caută oameni să ne-o spună și nouă.

 

 

About Post Author

Laura Cătălina Dragomir (n. 8 iulie 1976, Buzău) este poetă, jurnalistă, blogger și mediator cultural; de 16 ani trăiește în Ulldecona, Spania. A studiat Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza " din Iași. A publicat poezie, proză, eseuri, articole și traduceri în publicații ca 13 plus, Axis Mundi, Itaca, Antares, New York Magazín, Sintagme literare, Argeș, Mozaic, Feed-back, Boema, Cenaclul de la Păltiniș, Emigrantul, Prăvălia culturală, Bucovina literară, Cafeneaua literară, Spania literară, Echinox, și diverse platforme online specializate: ecreator, omiedesemne, presadiasporei, parnas21.blogspot.com, agentiadecarte.ro, utopiqa, letralia.com, laempirica.blogspot.com, margencero.es, revistaarchivosdelsur.blospot.com, muckrack.com, plazacatorze.com, canal-literatura . com. A realizat rubrici periodice de analiză culturală și socio-politică în revistele Robarna, Gazeta de Spania și Români în Andalucia; a colaborat cu Radio Iași și cu Radio Trinitas. Membră ASARS / Asociación de Escritores y Artistas Rumanos de España, Laura Cătălina Dragomir este o prezență constantă și o figură marcantă în cadrul întâlnirilor asociațiilor de profil din Peninsula Iberică. A publicat volumele de poezie „Una și aceeași față a diferitului", „Caracterul triumfal al înmormântărilor cântate", „Nunanit” (poezie pentru copii, în colaborare cu artista plastică Iulia Șchiopu). În 2022 a publicat volumul I de eseuri din seria „Contagii"(scrisă în colaborare cu Nona Oprixor"), volumul de analiză socio-politică „Capitalizarea semioticii narative în spațiul politic european" și „Caietul Dragomirei" (caiet auxiliar de gramatică a limbii române). De asemenea, a tradus „Vara Tequila", o antologie poetică a scriitorului Nicolae Coande, și „Butonul de panică”, volum de poezii al scriitoarei Gela Enea. Este prezentă cu texte în antologia „Povești călătoare”, vol. II, coordonator Ciprian Apetrei, și în Antologia Festivalului Internațional de Poezie Getafe 2022. În prezent lucrează la alte două volume bilingve ale poeților Artiom Oleacu (Rep. Moldova) și Javier Claure (Bolívia). Printre proiectele care vor vedea în curând lumina tiparului se află „Cultura de proximitate"(volum de interviuri). Pe Youtube are canalul pentru copii Aventurile Dragomirei https://youtube.com/@aventuriledragomirei23?feature=shares
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *