„Algodon de azucar y jazz”, Janina Sfetcu

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Laura Cătălina Dragomir

Proces de comunicare cu funcţie socială, scoaterea sentimentului scris poetic la public e un act de curaj. Înţelegând şi simţind, aşa îşi construieşte discursul liric Janina Sfetcu, autoarea volumului ¨Algodon de azucar y jazz¨, cea care fără a avea avantajul largii acceptări provenite din recunoaştere şi-a ferit îndrăzneţ poezia de contagierea imitativă cu modele.

Respectuoasă în lecturi şi cu puncte de referinţă poetică solide, Janina este însă o poetă în căutarea amplierilor.

Viziunea asupra lumii, departe de a fi o entitate abstractă, poartă trăsăturile circumstanţelor şi a omului poet ce le locuieşte. De aici şi nesupunerea la tradiţia poetică şi înlocuirea acesteia cu o percepţie feminină de marcă proprie şi un limbaj poetic deschis noilor posibilităţi. Afectiv intensă, Janina îşi selectează cu rigurozitate vocabularul mizând pe contactul emotiv cu cititorul fără a păcătui însă de exaltarea limbajului.

Poetă rezidentă în Spania, Janina Sfetcu este posesoarea unei relaţii de bună cunoaştere a discursului liric iberic actual, fapt ce i-a permis ¨o dilatare a spaţiului poetic şi o îmbogăţire a acestuia¨

Efortul asumării unei noi culturi prin intermediul limbii scrise s-a concretizat, act de voinţă în demonstrarea propriei valori, în volumul ¨Algodon de azucar şi jazz¨, lansat zilele trecute la Logrono (oraşul de reşedinţă al poetei).

Eliminând judecăţile subiective inerente interpretării actului artistic, cartea Janinei are toate premizele de a se converti într-o parte importantă a fenomenului cultural ¨poeţi în diaspora¨.

În fiecare alegere există un element relaţionat codului uman şi codului estetic al celui care selectează. Eu am vrut să fie Janina. Pentru că citind-o mi s-au întors duminicile la locul lor. Semn că fecunde ¨ploile de la nord¨au scos prima frunză şi că repetarea fiilor în omul străin e o răscumpărare de suflet la preţ just.

 

 

 

About Post Author

Laura Cătălina Dragomir (n. 8 iulie 1976, Buzău) este poetă, jurnalistă, blogger și mediator cultural; de 16 ani trăiește în Ulldecona, Spania. A studiat Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza " din Iași. A publicat poezie, proză, eseuri, articole și traduceri în publicații ca 13 plus, Axis Mundi, Itaca, Antares, New York Magazín, Sintagme literare, Argeș, Mozaic, Feed-back, Boema, Cenaclul de la Păltiniș, Emigrantul, Prăvălia culturală, Bucovina literară, Cafeneaua literară, Spania literară, Echinox, și diverse platforme online specializate: ecreator, omiedesemne, presadiasporei, parnas21.blogspot.com, agentiadecarte.ro, utopiqa, letralia.com, laempirica.blogspot.com, margencero.es, revistaarchivosdelsur.blospot.com, muckrack.com, plazacatorze.com, canal-literatura . com. A realizat rubrici periodice de analiză culturală și socio-politică în revistele Robarna, Gazeta de Spania și Români în Andalucia; a colaborat cu Radio Iași și cu Radio Trinitas. Membră ASARS / Asociación de Escritores y Artistas Rumanos de España, Laura Cătălina Dragomir este o prezență constantă și o figură marcantă în cadrul întâlnirilor asociațiilor de profil din Peninsula Iberică. A publicat volumele de poezie „Una și aceeași față a diferitului", „Caracterul triumfal al înmormântărilor cântate", „Nunanit” (poezie pentru copii, în colaborare cu artista plastică Iulia Șchiopu). În 2022 a publicat volumul I de eseuri din seria „Contagii"(scrisă în colaborare cu Nona Oprixor"), volumul de analiză socio-politică „Capitalizarea semioticii narative în spațiul politic european" și „Caietul Dragomirei" (caiet auxiliar de gramatică a limbii române). De asemenea, a tradus „Vara Tequila", o antologie poetică a scriitorului Nicolae Coande, și „Butonul de panică”, volum de poezii al scriitoarei Gela Enea. Este prezentă cu texte în antologia „Povești călătoare”, vol. II, coordonator Ciprian Apetrei, și în Antologia Festivalului Internațional de Poezie Getafe 2022. În prezent lucrează la alte două volume bilingve ale poeților Artiom Oleacu (Rep. Moldova) și Javier Claure (Bolívia). Printre proiectele care vor vedea în curând lumina tiparului se află „Cultura de proximitate"(volum de interviuri). Pe Youtube are canalul pentru copii Aventurile Dragomirei https://youtube.com/@aventuriledragomirei23?feature=shares
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *